Renkaan kulutuskestävyyteen vaikuttaa moni asia, kuten ajotapa, renkaan kuormitus, rengaspaine, ajoneuvon pyöränsuuntaus, lämpötila, vuodenaika... listaa voisi jatkaa pitkään. Rengas voi kulua monella eri tavalla ja kulumisen tyypistä voidaankin yleensä selvittää kulumisen todennäköinen syy. Suurin yksittäinen renkaan kulumiseen vaikuttava tekijä on ajotapa - mitä enemmän tarjolla olevaa pitoa hyödynnetään, sitä enemmän rengas kuluu. Usein renkaan epänormaali kuluminen on myös merkki joistakin autossa olevasta viasta, kuten virheestä pyöränsuuntauksessa.
Mitä suurempi osa renkaan pitoreservistä hyödynnetään, sitä nopeammin rengas kuluu. Tämä pätee niin kiihdytyksissä, jarrutuksissa kuin kaarreajossa. Auton polttoaineen kulutuksesta voi saada suuntaa antavaa vinkkiä ajon kuluttavuudesta; mitä enemmän ajo sisältää kiihdytyksiä ja jarrutuksia, sitä enemmän kuluu polttoainetta - ja renkaita. Viime aikoina yleistyneet elektroniset apujärjestelmät, kuten lukkiutumattomat jarrut, luistonesto ja ajonvakautus helpottavat auton hallintaa ääritilanteissa, mutta helpottavat myös ajamista renkaiden pitokyvyn äärirajoilla, jolloin renkaan kuluminen on voimakasta. Aja siis rauhallisesti ja vältä voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia sekä suuria kaarrenopeuksia. Kun ajat talvirenkailla, muista että niiden pito-ominaisuudet ja kulutuskestävyys eivät yllä kesärenkaiden tasolle paljaalla asfaltilla.
Rengas menettää ilmanpainettaan pikkuhiljaa ajan myötä ja vajaapaineinen rengas kuluu huomattavasti normaalia nopeammin. Tämän vuoksi rengaspaineet tulisi tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa.
Oikea painearvo löytyy autosta yleensä ovipilarista, polttoainesäiliön täyttöluukusta tai ohjekirjasta. Jos olet epävarma, voit myös tarkistaa painesuosituksen auton- tai renkaan valmistajalta tai myyjältä. Huomioi myös auton kuormitus - jos olet lähdössä esim. kesälomamatkalle täyteen kuormatulla autolla, tulee myös renkaissa käyttää täyden kuormituksen paineita.
Tiedä painemittarisi virhe tai käytä vain tarkistettuja mittareita - vanha, kulunut ja kolhuja saanut painemittari voi helposti näyttää 20 % väärin!
Huomioi rengaspaineita tarkastaessasi myös lämpötilan vaikutus - rengas lämpenee ajon aikana reilusti ja henkilöauton renkaan paine nousee renkaan lämmetessä n. 0,1 bar jokaista 10 astetta kohden. Painesuositukset on kuitenkin tarkoitettu aina kylmille renkaille (vallitseva ulkolämpötila). Tämän vuoksi tarkista paineet ennen ajoon lähtöä, kun renkaat eivät ole ehtineet vielä lämmetä.
Talvirenkaisiin suositellaan 0,2 bar painelisäystä autonvalmistajan suositusarvoihin
Auton pyöränsuuntaus kannattaa pitää kunnossa, koska siten saadaan renkaat kulumaan tasaisemmin ja ne kestävät kauemmin. Jos huomaat renkaissasi epätasaista kulumista, tarkastuta autosi pyöränsuuntaus vaikka se ei kuuluisikaan auton huolto-ohjelmaan. Kerro työtä tilatessasi mahdollisista ongelmista renkaiden kulumisessa, jolloin asentaja osaa paremmin huomioida toiveesi ja korjata vian. Ammattitaitoinen asentaja tarkastaa ennen suuntaustyön suorittamista pyöräntuennan kunnon ja huomaa jos jokin osa on viallinen ja se pitää vaihtaa. Tiettyjen automallien pyöränkulmissa ei ole säätömahdollisuutta, joten renkaiden epätasainen kuluminen on näissä automalleissa ominaisuus, jolle ei varsinaista korjauskeinoa ole olemassa.