Mitä rekisteriotteessa lukee?

Autonvalmistaja on määritellyt autoosi alusta alkaen tietyntyyppisen rengastuksen, jolla auto käyttäytyy normaalissa ajossa parhaalla mahdollisella tavalla. Autonvalmistaja on määritellyt, miten auton tulee kussakin ajotilanteessa käyttäytyä, esimerkiksi väistökokeessa tai jarrutettaessa kaarteessa. Rengasvalinta on syntynyt tuhansien ajotestituntien perusteella siten että auton ajokäytöstavoitteet ja odotukset mm. turvallisuudesta ja ajomukavuudesta täyttyvät. 

Automallin tyyppihyväksynnän perusteella auton rekisteriotteeseen on merkitty rengaskoko (tai useampi), renkaan nopeusluokka ja renkaan kantavuus joita autossa voidaan käyttää. Näistä voidaan poiketa tiettyjen sääntöjen perusteella, mutta silloin on syytä miettiä miksi halutaan muuttaa rengastus muuksi kuin autoon on alunperin suunniteltu ja ymmärtää että jossakin ominaisuudessa joudutaan todennäköisesti tinkimään. Jos halutaan esimerkiksi vaihtaa ulkonäkösyistä leveämmät ja matalammat renkaat, voidaan saada bonuksena parempi ohjaustuntuma tiukassa kaarreajossa, mutta yleensä auton ajomukavuus ja suuntavakavuus kärsivät. 


Millaiset renkaat sopivat minulle?

Renkaita hankittaessa ensimmäinen päätettävä asia on rengaskoko jota halutaan käyttää. Sitten on mietittävä, voidaanko valitun rengaskoon kanssa käyttää nykyisiä vanteita vai ostetaanko uudet. Vaihtoehtoja jää yleensä vielä tämänkin jälkeen monia. Seuraavaksi on syytä miettiä, mitkä ovat itselle tärkeimpiä ominaisuuksia renkaissa - etsitäänkö parasta jää- tai märkäpitoa, urheilullista ajettavuutta, parasta ajomukavuutta, hiljaisinta rengasta vai pitäisikö renkaan vierinvastus olla mahdollisimman alhainen. Renkaan merkki voi olla jollekin ostopäätöstä ohjaava tekijä. Ja sitten tietenkin se hinta - paljonko olet valmis renkaista maksamaan... budjettiluokan renkaat eivät maksa paljoa, koska niiden tuotekehitykseen, materiaaleihin, valmistustarkkuuteen ja testaukseen ei ole investoitu yhtä paljon rahaa kuin laaturenkaisiin. Hintahaitarin alapäästä löytyy toki kelvollisiakin renkaita, jos ajat vähän ja vain lyhyitä matkoja (esim vain 5000 km vuodessa) ja olet valmis hyväksymään renkaiden rajallisemmat ominaisuudet, esim vaatimattoman märkäpidon ja lyhyemmän kestoiän. Tunnettujen valmistajien laaturenkaissa eri ominaisuudet ovat tasapainossa keskenään ja ne antavatkin parhaan vastineen vaativan ja turvallisuutta arvostavan autoilijan rahoille. Autolehtien rengastesteistä saa hyvää tietoa renkaiden ominaisuuksista ja niistä saa valintaperusteita juuri omaan käyttöön parhaiten soveltuvista renkaista.