Kysymys: Ford s-max 2011. Normi rengaskoko 215/60/16. Vaihtoehtoinen koko 225/50/17 joka minulla oli. En ollut tyytyväinen, uraherkkä, meluisa, kulunut ym.. päädyttiin vaihtamaan kokoon 205/55/17/95v.  Mikä rengaspaine on hyvä tyhjälle ja täydelle kuormalle?

Vastaus: Suuria muutoksia rengaspaineeseen ei liene tarpeen tehdä. Itse lisäisin auton alkuperäisiin suosituspaineisiin (215/60R16 koolla) 0,2 bar sekä tyhjänä että kuormattuna.

Kysymys: Yksi kesärengas on kapeampi kun muut ja eri kuviolla, aiheuttaako se ajo-ominaisuuksien heikentymistä?

Vastaus: Kyselit miten vaikuttaa ajo-ominaisuuksiin se, että yksi kesärengas on kapeampi ja eri kuviolla kuin muut. Tämä saattaa aiheuttaa ohjauksen puoltamista ja varmaankin kaarreominaisuudet ovat erilaiset oikealle ja vasemmalle käännyttäessä. Toki joissakin automalleissa ei välttämättä havaita mitään häiriöitä ajettavuudessa.

Toinen asia onkin sitten se, että kyseinen asennus ei ole säädösten mukainen. Rengassäädöksissä sanotaan että;  ”…samalle akselille asennettavien renkaiden on oltava mitoiltaan, rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan samanlaiset...”

Kysymys: Ostin autooni Bridgestone kesärenkaat, laiton ne alle, mutta mistä johtuu että rattia ravistaa nopeammassa vauhdissa?

Vastaus:  Syynä ravistukseen voi olla jokin seuraavista: Tasapainotus voi olla pielessä, jossain vanteessa voi olla heittoa ( osunut johonkin?), renkaiden asennus vanteille on tehty väärin tai vanteet eivät jostain syystä keskity pyörännavalle. Nämä asiat tosin tarkastetaan asiantuntevassa rengasliikkeessä jo asennusvaiheessa. Suosittelen reklamoimaan renkaat myyneeseen / asentaneeseen liikkeeseen.

Kysymys: Minulla on bmw 525xi vuosimallia 2008.Sopiiko autoon rengaskoko 225/55/17?

Vastaus: Autosi alkuperäinen rengaskoko on 225/50R17, joten koolla 225/55R17 pyörän halkaisija kasvaa 3,5 % (= 23 mm). Muutos on sääntöjen rajoissa (5 % muutos sallitaan) ja yleensä näin pienet muutokset eivät tuota ongelmia, mutta kannattaa varmistaa että pyöräkoteloissa on tuon verran lisätilaa ennenkuin vaihdat renkaat.   

Kysymys: Rekisteriotteessa suurin sallittu rengaskoko on 205/50R16 87W, voiko alle laittaa 205/55R16 91V?

Vastaus: Kyllä voi, 205/55R16 on halkaisijaltaan muutaman prosentin suurempi ja asetus sallii 5 % muutoksen, joten hyvin käy kunhan varmistut että mahtuu pyörimään kaikissa ohjauksen ja jousituksen asennoissa.

Kysymys: Mitkä ovat oikeat rengaspaineet Kawasaki vn 900 custom -moottoripyörään?

Vastaus: Suosittelemme käyttämään 2,2 Bar edessä ja 2,5 Bar takana, mikäli renkaat ovat alkuperäiset tai niitä vastaavat.

Ilmanpaineiden mahdollinen lisäys ohjekirjan mukaan kuorman kasvaessa.

Kysymys: Pitääkö pultit rasvata?

Vastaus: Pulttien kierteet puhdistetaan ruosteesta yms. liasta niin että ne menevät kuivana herkästi kierteilleen ja kierteet voidellaan ennen asennusta kevyesti parilla tipalla moottoriöljyä. 

Kysymys: Sisältyykö renkaiden tasapainotus aina renkaiden vaihtopalveluun?

Vastaus: Pyörien tasapainotus ei kuulu normaaliin kausivaihtoon, jollei siitä ole liikkeen kanssa erikseen sovittu

Kysymys: Mitkä ovat oikeat rengaspaineet kesällä ja talvella? Pitääkö ottaa huomioon ilman kylmyys talvella?

Vastaus: 

Rengaspaineet tulee asettaa ohjearvoonsa aina kylmille renkaille, koska paine laskee n. 0,1 bar jokaista 10 astetta kohti. Tämä tulee huomioida erityisesti jos talvella paineistetaan renkaat lämpimässä sisätilassa – huoneenlämmössä 2,2 bar paineistettuun renkaaseen jää sen jäähdyttyä -20 asteeseen painetta vain 1,8 bar.

Tämän lisäksi suositellaan talvirenkaisiin n 0,2-0,3 bar auton suosituspaineita korkeampaa painetta – tällä saadaan pelivaraa kylmenevän sään varalta ja kompensoidaan hieman talvirenkaiden pehmeämpää ajokäytöstä. 

Kysymys: Mitä tarkoittaa vanteessa olevat merkinnät 5JX13 H2 ET 48 03 07?

Vastaus:

  • 5Jx13 = Vanteen leveys x halkaisija
  • H2 = Vanteen humpin (turvaolake) muoto, tähän renkaan jalkaosa tukeutuu
    ET 48 = ET-luku kertoo etäisyyden vanteen keskilinjasta kiinnityspintaan
  • 03 07 = Nämä ovat valmistajan omia merkintöjä. Voivat myös kertoa valmistusajankohdan vk 3 vuodelta 2007

Kysymys: Kuinka leveä on rengas 185/65?

Vastaus: 185/65 -renkaan nimellinen kylkileveys on STRO -normin mukaan 189 mm, kun se on asennettuna 5,5 tuumaa leveälle vanteelle. Kulutuspinta on jonkin verran kapeampi, n. 150..160 mm rengastyypistä riippuen.

Kysymys: Mitkä ovat talvirenkaiden nastojen hylkäämisperusteet katsastuksessa?

Vastaus: Talvirenkaissa pitää 1.12 – 28.2 välisenä aikana pääurien urasyvyys olla vähintään 3 mm. Jos kyseessä on nastarenkaat, nastamäärä saa poiketa enintään 25 % sen renkaan nastamäärästä, jossa nastoja on eniten. Esimerkiksi, jos parhaassa renkaassa on 100 nastaa, huonoimmassakin nastoja pitää olla jäljellä 75 kpl.

Sitten tietysti nämä normaalit säännökset, jotka koskevat kaikkia renkaita, eli samalla akselilla olevien renkaiden tulee olla rakenteeltaan samanlaiset, eikä niissä saa olla kudoksia näkyvissä.

Kysymys: Voiko kitkarenkaisiin laittaa nastoja?

Vastaus: Kitkarenkaita ei ole tarkoitettu nastoitettavaksi. Kitkarenkaisiinkin voi teoriassa porata nastanreiät ja laittaa nastat, mutta pehmeän kumisekoitteen ja tiheän lameloinnin takia nastat eivät siinä tule pysymään.

Kysymys: Onko järkevää ostaa kitkat kapeampina kuin kesärenkaat?

Vastaus:  Kapeammilla renkailla saadaan parempi pito sohjossa ja pehmeällä lumella, mutta paljaan tien ajettavuus kärsii. Leveämpi rengas antaa paremman pidon kovalla alustalla (jää, jäinen lumi, asfaltti), on täsmällisempi ajettava paljaalla asfaltilla mutta hiukan alttiimpi loskaliirrolle. Kyse on siitä, mitä ominaisuuksia halutaan painottaa. Jos ajat kuitenkin enimmäkseen pääteitä, suosittelen pitäytymään auton alkuperäisessä rengaskoossa.

Kysymys: Mistä renkaan epätasainen kuluminen johtuu?

Vastaus: Renkaiden epätasaiseen kulumiseen on yleensä syynä voimakkaat kulma-arvot pyöränsuuntauksessa. Myös ajotapa, tien uraisuus ja rengaspaineet vaikuttavat renkaan kulumismuotoon.

**********************

Kysymys: Saako erikokoiset renkaat olla eri akselilla? Esim. edessä 215/50-17 ja takana 225/50-17? Tai edessä 225/45-17 ja takana 225/50-17? Autoni on Volvo V70 2.4D 2009.

Vastaus: Renkaiden kokoa saa ilman muutoskatsastusta muuttaa rekisteriotteeseen merkitystä rengaskoosta seuraavasti:

  • Vannehalkaisijaa saa muuttaa 1 tuuman
  • Renkaan leveyttä saa muuttaa 30 mm
  • Raideleveys saa muuttua 30 mm
  • Renkaan vierintäkehän pituus saa muuttua enintään 5 %

Eri akseleille saa laittaa erikokoiset renkaat, kunhan muutokset pysyvät yllämainituissa rajoissa. Volvosi alkuperäinen rengaskoko lienee 205/60R16, joten siinä tapauksessa esittämäsi muutokset ovat sallittuja.

************************

Kysymys: Saako henkilöautossa käyttää pakettiauton renkaita?

Vastaus:

Henkilöautossa saa käyttää pakettiauton renkaita, kunhan ne ovat kooltaan sopivat, kantavuus riittää akselimassoihin, niissä käytetään oikean levyisiä vanteita (suositeltava vanneleveys poikkeaa jonkin verran henkilöautonrenkaasta), niiden nopeusluokka on vähintään Q (160 km/h) ja auton kaikki renkaat ovat rakenteeltaan samanlaisia. Lain mukaanhan renkaan nopeusluokituksen pitäisi riittää auton huippunopeuteen, muuten kojetaulussa pitäisi olla merkintä alemmasta maksiminopeudesta. Suomessa tätä ei toistaiseksi juurikaan valvota, mutta esim. Saksassa valvonta on tarkkaa. Jos rekisteriotteeseen ei ole merkitty pakettiauton rengasta, saattaa tulkinta eri katsastustoimipaikoilla kuitenkin vaihdella...

Pakettiautoksihan lasketaan myös mm. Citroen Berlingo ja Renault Kangoo –tyyppiset pikkupakut, joitka usein toimivat pääosin henkilöautoina mutta joissa tyypillisesti käytetään pakettiauton renkaita. Painava ja jäykkä pakettiauton rengas tosin heikentää ajomukavuutta melkoisesti, jos auton alustaa ei ole sellaiselle suunniteltu.