Nasta- vai kitkarenkaat talveksi?

Ikuisuuskysymys, johon useilla meistä on voimakas mielipide. Jotkut kuljettajat vannovat nastarenkaiden nimeen, kun taas toisten mielestä nastaton talvirengas eli kansankielellä kitkarengas on ainoa oikea vaihtoehto. 

Nastarenkaat tasaavat kelivaihteluita parhaiten ja antavatkin parhaan turvan silloin, kun autolla ajetaan kaikenlaisissa talviolosuhteissa ja liikkeelle pitää päästä kelillä kuin kelillä. Nastat puoltavat paikkaansa myös silloin, kun kuljettajalla on vasta vähäinen ajokokemus tai kun samalla autolla ajaa useita eri kuljettajia. Nastarenkaiden haittapuolina on toki kitkarenkaita korkeampi rengasmelu ja nastojen vaurioitumisalttius paljailla teillä nopeatempoisessa ajossa.

Kitkarenkaat antavat hiljaisen ja mukavan ajettavuuden mutta edellyttävät kuljettajalta enemmän ennakointia ja tietoa kelin liukkaudesta. Kitkarenkaat ovatkin parhaimmillaan kokeneemman ja paljon pääteitä ajavan kuljettajan ajossa. 

Ajaisinko kitkarenkaani loppuun kesällä?

Vaikka kitkarenkailla onkin luvallista ajaa ympäri vuoden, ei niiden kesäkäyttöä suositella. Kitkarengaskin on talvirengas ja suunniteltu toimimaan optimaalisesti liukkaalla kelillä, jolloin kitkataso on alhainen. Kitkarenkaan ajettavuus kesähelteillä tai pito märällä asfaltilla ei yllä kesärenkaan tasolle. Sama koskee nastarenkaita, joista on nypitty nastat pois.