Mikä on riittävä urasyvyys?

Laki määrittää henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi 1,6 mm. Talvirenkailla vastaava urasyvyys on talvirengaspakon eli 1.12 - 28.2 välisenä aikana 3,0 mm.

Kesärenkaat

On huomattava, että kesärenkaan kyky vastustaa vesiliirtoa heikkenee merkittävästi jo paljon aikaisemmin kuin renkaat ovat kuluneet lain sallimaan minimiin. Yleistäen voidaankin sanoa, että 4 mm urasyvyys on maantienopeuksillamme eräänlainen kriittinen piste, jonka alapuolella renkaan turvallisuus sadekelillä heikkenee jyrkästi. Emme voi kuitenkaan aina valita keliä, jolla ajamme ja kaatosade voi yllättää milloin tahansa. Rengasala suositteleekin turvallisuuden nimissä vaihtamaan 4 mm urasyvyyteen kuluneet kesärenkaat uusiin. 

Urasyvyystaulukko

Talvirenkaat

Talvirenkaiden toiminnalle asetetaan monenlaisia haasteita. Renkaan tulee luonnollisestikin suoriutua ajosta jäällä, lumella ja sohjossa eli kaikentyyppisillä liukkailla tienpinnoilla. Tämän lisäksi renkaan tulee olla käytökseltään yllätyksetön ja mikäli mahdollista, jopa korjata kuljettajan tekemiä ohjausvirheitä. Useat näistä liukkaan kelin ominaisuuksista saavutetaan tekemällä rengas pehmeäksi ja sen rakenne mahdollisimman joustavaksi. Keinoja tähän ovat mm. pehmeiden kumilaatujen käyttö, kulutuspinnan runsas uritus ja kuvion palojen runsas lamellointi. 

Valtaosa ainakin Etelä-Suomen talviliikenteestä ajetaan kuitenkin paljailla teillä, joten renkaan pitää olla myös tunnokas ajaa, hiljainen ja kestävä, mikä on osin ristiriidassa liukkaan kelin ominaisuuksien kanssa. Lisäksi talvirenkaan oletetaan toimivan hyvin laajalla lämpötila-alueella; lähes kesähelteistä yli -40 asteen paukkupakkasiin.  

Kuluneen talvirenkaan pintakuvio ei enää välttämättä kykene syrjäyttämään sohjoa tien ja renkaan välistä, jolloin vaarana on yksi vaarallisimmista liikennetilanteista - sohjoliirto. Renkaat, joiden nastat ovat kuluneet tai joiden nastoista suuri osa on irronnut, eivät myöskään enää pidä jäällä. Pintakuvion lamellointi ei talvirenkaissa yleensä ulotu kuvion pohjaan saakka, joten lumi- ja jääpitoa antavat lamellit "katoavat" kulumisen myötä ja renkaasta tulee tämän takia liukkaampi. 

Lain sallimaan minimiurasyvyyteen ajetut talvirenkaat ovat siis vakava turvallisuusriski! Rengasalan turvasuositus on vaihtaa 5 mm urasyvyyteen kuluneet talvirenkaat uusiin.